Geld lenen voor een woning was nog nooit zo voordelig in België

Uit onderzoek is gebleken dat het nog nooit zo voordelig is geweest om geld te lenen voor een woning in België. De woonrente staat nu namelijk op dit moment op een zeer laag punt. Daarnaast verwachten de Belgen dat de rente nog verder zal zakken.

Zo hebben de banken de rente langer hoog gehouden, omdat de staatsrentes daardoor meer winst op de leningen opbrengen. Echter is het op dit moment nog niet waarschijnlijk dat geld lenen nog goedkoper wordt en daardoor is het nu een goed moment om een eigen huis te kopen.

Woonrente nog nooit zo laag

De woonrente staat enorm laag, wat betekent dat de kosten voor het kopen van een huis ook relatief laag liggen. De rente op de spaarboekjes is al een aantal maanden geleden in een vrije val beland, maar sinds een paar weken is ook de hypothecaire rente gevolgd.

De intrest die de banken vragen voor een woonlening volgt de rente die de Belgische staat betaalt voor leningen op de lange termijn, een rente die al een tijdje onder de 2% ligt. Dit is lager dan ooit, waardoor nu ook de banken volgen met hun woonleningen.

Er vindt haast iedere dag wel een verlaging door een van de banken plaats, waardoor dit een goed moment is om een woonlening af te sluiten en op de kosten te besparen. Daarnaast is dit volgens Kristof de Paepe, van bankvergelijkingssite Spaargids.be, een goed moment om de leningen te laten herzien.

Dankzij de lage rentevoet kan dat een behoorlijk voordeel opleveren, waardoor consumenten minder betalen voor het krediet dat ze afsluiten. De vraag is hoe lang de banken door blijven gaan met het verlagen van de rente, aangezien het erop lijkt dat de rek er voor het grootste deel uit is.

Korting op de woonrente

Voor de consument is het verstandig om niet zomaar uit te gaan van de rente waarmee verschillende banken mee pochen. Op het moment dat je aangeeft en belooft je salaris op een rekening van de bank te laten storten zult u een extra korting krijgen en dat is net als wanneer je een bepaalde verzekering afsluit.

Het is op die manier mogelijk om tot nog meer dan een halve procent korting te krijgen op de rentevoet. Op die manier is het geld lenen voor een woning voordeliger dan ooit en is dit een goed moment om het krediet op een voordelige manier af te sluiten.