Is de rente onderhandse lening aftrekbaar?

Een onderhandse lening is eigenlijk niets meer dan een lening tussen twee privé-personen, dus wanneer jij bijvoorbeeld geld leent aan een vriend of familielid. Diegene die de lening verstrekt zal hiervoor een rentevergoeding moeten vragen. In de meeste gevallen mag diegene die de rente betaalt weer aftrekken in box 1. In dit artikel lees je precies hoe dat gaat.

Is de onderhandse lening aftrekbaar in box 1?

Gebruik je de onderhandse lening voor je woning, bijvoorbeeld voor de aankoop, verbouwing of aflossing van je hypotheek? Dan mag je de rente aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Dit geldt alleen als de betreffende woning je hoofdverblijf is. Leningen voor tweede huizen of vakantiewoningen zijn niet aftrekbaar in box 1.

Is de onderhandse lening aftrekbaar in box 3?

Voor alle onderhandse leningen die niet aftrekbaar zijn in box 1, geldt dat deze wel invloed kunnen hebben op de belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. In deze box betaal je belasting over bijvoorbeeld je spaargeld, beleggingen en eventueel een tweede huis. Heb je schulden, dan mag je deze, onder voorwaarden, aftrekken van je belastbaar vermogen. Dit geldt dus ook voor onderhandse leningen.